top of page
voorMarit.jpg

voor Marit

27

pictures

Dates: 22/02/2016 - 31/03/2016

Concept: Ariane De Vriendt

Realisation: Stad Oostende

Financed by: Stad Oostende

NL - Persbericht

Van 22 februari tot en met 31 maart e.k. organiseert de dienst Cultuur in de Nieuwe Gaanderijen de expo ‘Voor Marit’, een fotografisch dagboek en dierbaar souvenir van een éérste levensjaar aan zee. In beeld gezet door mama Ariane De Vriendt.

 

De uit het Gentse afkomstige Ariane De Vriendt en haar man Koen Depaepe zijn niet bepaald honkvast. Na hun studies in Gent ruilde Ariane in 2007 voor vijf jaar Gent in voor het Noord-Ierse Belfast. Geboeid door het land en de mensen documenteerde ze zich fotografisch. Een aantal van haar foto’s werden geëxposeerd in de galerij Belfast Exposed. Koen bleef in Gent wonen maar vormde haar fotografiepartner in crime. Beiden hadden na die odyssee van 5 jaar nood aan een nieuwe gezamenlijke uitdaging in een nieuwe stad. In 2012 vestigden ze zich in Sint-Jans-Molenbeek. Met de komst van hun eerste kindje stak de verhuismicrobe weer de kop op en het gezin streek neer in Oostende. "Oostende, Stad aan zee ligt slechts op 80 minuutjes sporen van Brussel waar we allebei werkten", zegt Ariane. Marit werd geboren in Brussel op 5 september  en meteen vertrokken ze vanuit de kraamkliniek naar de stad aan zee.

 "Aanvankelijk voor één jaar, uiteindelijk zijn we 18 maanden gebleven. Maar omdat we weer allebei voltijds aan het werk zijn hebben we ondertussen, zij het met pijn in het hart, Oostende weer verlaten om dichter bij ons werk in Brussel te wonen.

Marit betekent parel "Later ontdekten we dat het ook dochter van de zee betekent", zegt Koen. Tijdens ons verblijf hier duwden we onze dochter in de kinderwagen ontelbare keren over de zeedijk tussen de westelijke havendam en het einde van de gaanderijen. Om dat eerste levensjaar van onze dochter te documenteren namen we foto's van deze trips waarbij Marit net als wijzelf duidelijk genoot van zand, zon en zee. Het resultaat van die vele kilometers dijkstruinen valt nu beeldrijk te genieten onder de Nieuwe Gaanaderijen. 27 beelden als souvenir voor later van jong aangespoeld leventje.

5 september 2014 - we geven jou de naam Marit, want we houden van de betekenis van jouw naam 'parel'. Pas later zullen we ontdekken dat jouw naam ook 'dochter van de zee' betekent. Jij bent zeven dagen oud als we aanspoelen in Oostende. Voor één jaar ruilen we 's lands hoofdstad voor de koningin der badsteden. Ontelbare keren duwen we jouw steeds zwaarder wordende kinderwagen in oostelijke, dan weer westelijke richting tussen de Westerstrekdam en het einde van de gaanderijen. Jij genietend van zon, zee en zand; wij het decor van jouw eerste levensjaar documenterend als herinnering voor later.

bottom of page